De toernooicommissie van Tennis Vereniging staat nu voor het derde jaar in de startblokken om het 10 jarig jubileum te organiseren van het populaire Flintentoernooi. Formeel: Het makelaardij De Flinten 17+ Toernooi. Maar ‘Flintentoernooi’ praat wel zo makkelijk.

Twee keer uitstel door Corona, maar nu gaat het toch weer echt gebeuren.
Samen met de hoofdsponsor van het toernooi, Peter en Leny Ludwig van Makelaardij De Flinten kijken we terug én vooruit.

Eerste editie
De eerste editie vond plaats in 2011. Twee actieve toenmalige leden van de tennisvereniging, Ida Misker en Arjan Habing, namen de organisatie op zich: het was tijd dat de vereniging een eigen wedstrijdtoernooi zou organiseren. Zij benaderden de familie Ludwig: of ze geen hoofdsponsor wilden worden van het nieuwe toernooi?
“Ze klopten bij ons aan en we waren meteen enthousiast”, kijken Peter en Leny terug. Beiden kenden de tennissport, Peter slaat nog steeds graag een balletje. “Met onze voetballende zonen waren we geruime tijd sponsor van de voetbalvereniging, maar een keer een andere sport vonden we ook belangrijk, want we zijn betrokken bij ons dorp en ondersteunen graag lokale activiteiten.”

Twee andere lokale subsponsoren van het eerste uur zijn bakkerij Schepers en Reinders bloemen en planten. De eerste staat garant voor lekkere verse broodjes en koek tijdens het toernooi, de twee helpt bij de kleurige aankleding van het tennispark.


Wat het zou betekenen, dat toernooi en het hoofdsponsorschap? Leny: “We hadden er niet echt een duidelijk beeld bij, ’t was nieuw voor de vereniging én ook voor ons. We waren vooral benieuwd of er wel animo voor zou zijn …” Die zorg werd al snel weggenomen. In het eerste jaar waren er meteen al rond de 60 deelnemers. En omdat de organisatie perfect was, het weer meewerkte en de sfeer en gastvrijheid van het park zeer op prijs werd gesteld door spelers en bezoekers,  werd het al snel duidelijk dat dit een blijvertje zou worden. Spelers tipten elkaar en de positieve ervaring werkte als een sneeuwbaleffect. Eerst werd er nog met affiches en flyers reclame gemaakt voor het toernooi, nu kan dat allemaal via digitale weg – met zelfs een groter bereik.

Dat eerste proefjaar als sponsor werd voor hen als vanzelfsprekend verlengd en nogmaals tot vijf jaar. “Dan maken we de tien jaar ook vol!”, besloot het echtpaar eensgezind.  Het evenement groeide snel uit tot het tegen het maximum aantal deelnemers van ruim 100 was. “Zelfs een keer rond de 130, maar dat was eigenlijk te gek. De speelschema’s zaten toen zó strak in elkaar, dat het maar nét goed ging.”
In 2018 haalden meer leden van de tennisvereniging de vereiste papieren bij de KNLTB om een toernooi te mogen organiseren en nam een toernooicommissie het stokje over van Ida en Arjan. Mede dankzij het door hen opgestelde strakke draaiboek verliep die transitie probleemloos.

Aardbeien met slagroom
Het toernooi richtte en richt zich op tennissers vanaf 17 jaar van divers niveau (speelsterkte van 5 t/m 9) voor iedereen die mee wil doen. In de praktijk schrijven vooral leden van de eigen vereniging én leden van de verenigingen in onze omgeving zich in.


Een week lang staat het tennispark aan de Zetelveenweg in het teken van het Flintentoernooi. De vier eerste vijf avonden van de week – maandag tot en met vrijdag – en zaterdag de hele dag en avond op zondag overdag. Op die zondag – de finaledag – werd al vaker met een knipoog naar Wimbledon, aardbeien met slagroom geserveerd. “Dit jaar ook, hopen we”, verheugt Leny zich al op de zomerse lekkernij.

Een grote groep vrijwilligers werkt nu al hard aan de voorbereiding. De kantinecommissie staat op scherp en veel vrijwilligers zorgen op de wedstrijddagen en avonden dat alles goed verloopt.

De familie probeert altijd in het finaleweekend aanwezig te zijn en doet dan ook de prijsuitreiking. Peter deed zelf ook alle keren mee en won met partner Klaas Schepers ook al een keer in hun poule. Leny lacht: “Toen mocht ik Peter en Klaas feliciteren met hun overwinning!”

Het toernooi met de makkelijk te onthouden naam werd al snel een begrip in de regio. “Bedankt en tot volgend jaar!”, hoorde we vaak na afloop. “Dat is een mooi compliment”, aldus Peter.
En ook elk jaar was er voor de deelnemers een ‘gadget’ namens de makelaardij. Ze graven in hun geheugen, wat deden we alweer? Petjes, zonnecaps, bidons, fleecedeken, handdoekjes. Nu broedden ze op een mooi weggevertje voor deze bijzondere 10e editie.En hierna?

De familie Ludwig weet nog niet precies hoe en wat, maar ook zoon Kris, maat in de makelaardij, ziet een vervolg wel zitten. “In ieder geval voor komend jaar:  we moeten het nog uitwerken met de Tennisvereniging, maar wat ons betreft komt er ook in 2023 weer een Flintentoernooi!”

Tiende editie Makelaardij De Flintentoernooi